Buurland gaat flex

buurland gaat flex

Nadat de sloop van Buurland wederom werd uitgesteld, is op 16 mei het bestemmingsplan door de gemeente vastgesteld en moeten de Buurlanders uiterlijk 12 oktober hun huizen verlaten. Dit betekent dat de creatieve gemeenschap uit elkaar valt. Hoewel? Misschien dat de Buurlanders op een andere plek - in flexwoningen - samen kunnen gaan wonen. Daarvoor hebben ze een toekomstplan uitgewerkt, waar bij zowel gemeente als woningcorporatie draagvlak voor lijkt te zijn. Nu nog een locatie vinden.

Sloopkogel dreigt voor Buurland in Utrecht: vinden de bewoners een nieuwe plek?

artikel

Het einde lijkt nu echt in zicht voor woongemeenschap Buurland. De ruim 150 woningen in de Staatsliedenbuurt moeten in oktober leeg zijn. De zwembaden, moestuinen, klimmuren, kippen, boomhutten en ruim 280 bewoners moeten dan een andere plek gevonden hebben. Dat zou echter niet het einde van Buurland moeten betekenen. De bewoners doen er alles aan om als gemeenschap te verhuizen naar een nieuwe plek in Utrecht. Politiek, college van B&W en woningcorporaties zijn positief, maar de grootste uitdaging is het vinden van een geschikte locatie. DUIC ging op bezoek bij het verborgen groene paradijs Buurland.

3voor12: 'Buurland Festival vindt dit jaar voor de laatste keer plaats'

BRON: 3voor12

Zink nog één keer af naar de bodem van de zee

Eén van de leukste en intiemste Utrechtse festivals vindt zaterdag 13 augustus voor (waarschijnlijk) de allerlaatste keer plaats. Buurland festival wordt inmiddels al meer dan tien keer georganiseerd door en voor de bewoners van de portiekflats in de Staatsliedenbuurt. De geplande sloop van de flats maakt een einde aan dit sympathieke diy-initiatief. Je kunt je komend weekend nog één keer onderdompelen in het bijzondere Buurland universum.

Dit Utrechtse buurtje viert nog één keer feest, daarna wacht de sloopkogel: ‘Van onze wereld word je blij'

BRON: AD Utrechts Nieuwsblad

Lonneke Weuring en Luc Loois (ook bekend onder zijn artiestennaam BoterBoter) zijn druk bezig de decors klaar te maken voor het laatste Buurlandfestival. Thema dit keer: 'Buurmuda Driehoek'. © Angeliek de Jonge

Lonneke Weuring en Luc Loois (ook bekend onder zijn artiestennaam BoterBoter) zijn druk bezig de decors klaar te maken voor het laatste Buurlandfestival. Thema dit keer: 'Buurmuda Driehoek'. © Angeliek de Jonge

Dit Utrechtse buurtje viert nog één keer feest, daarna wacht de sloopkogel: ‘Van onze wereld word je blij’

Misschien het kleinste maar zeker een van de meest sympathieke festivals in Utrecht wordt zaterdag voor de laatste keer gehouden: het Buurlandfestival in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. Nog één keer zorgeloos feesten tussen de portiekflats, daarna volgt - eindelijk - de sloopkogel.

Vic Willems maakt een muzikale ode aan zijn Buurland

BRON: 3voor12

Met ‘Tuinwijk-West’ heeft Vic Willems een ode gemaakt aan Buurland, het kleine en creatieve buurtje in de Utrechtse Staatsliedenbuurt dat op de nominatie staat gesloopt te worden. Het is de eerste keer in lange tijd dat de Utrechtse songwriter met een eigen nummer van zich laat horen. We spraken hem over zijn buurt en wat hij de afgelopen zestien maanden allemaal heeft gedaan.

Interview Jelte Glas @ Cobouw.nl

Buurlander Jelte Glas werd door cobouw.nl geinterviewd over zijn project Porta Palace, een “Tiny House”. In het interview komt ook Buurland ter sprake!

Het Land

bron Ergens, midden in Utrecht, diep verscholen en onontdekt, ligt een land. Een heus land te midden van al het beton en algemene kaders. Officieel bestaat het niet, maar dat nemen de landbewoners niet zo serieus. Zij vinden zichzelf een land, hét Land, en dan zijn ze het ook.

Mens en Wijk

Zwembad, sauna, moestuin, touwbrug, pizzaoven, klimwand, jacuzzi, kippen, boomhut, veel gekleurde gevels en bijzondere feestjes, dát is Buurland in de Staatsliedenbuurt! - een artikel in de Votulastkrant

mens en wijk buurland

Stijn woont in Buurland: “Iedereen wil zijn leefomgeving wat mooier maken en doet wat hij leuk vindt”

BRON: duic.nl

“Zwembad, sauna, moestuin, touwbrug, pizza-oven, klimwand, jacuzzi, kippen, boomhut, veel gekleurde gevels en bijzondere feestjes – dat is Buurland!” De omschrijving van Buurland op Facebook doet denken aan een speeltuin, maar in feite is het een omschrijving van de veredelde bewonersvereniging van een blok sloopwoningen voor studenten en starters in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. 

Bewoner Stijn Biemans vertelt over het ontstaan van Buurland, delen van een zwembad, kippenhok en boomhut in zijn achtertuin en over de vele activiteiten die er worden georganiseerd.

Buurland presenteert Jat-Zee

[Bron: Solar Blog] #Citizenvandeweek

Ahoy, zee-honden en wentel-teefjes van het heerlijk zonnig Roermondse strand!

Solar is een vrijstaat omdat alles je vrij staat. Vrij om te vrijen, vrij om te dansen en vrij om gewillig te vrijwilligen.Dit jaar kan Buurland op Solar harder terug knallen dan ooit tevoren. Deze klapper zal plaatsvinden in de vorm van JAT-ZEE.

Behoud van Buurland

Het is over het algemeen goed wonen in buurtgemeenschap Buurland: een jaarlijks buurtfestival en bewoners vol idealen en plannen om het er nog leuker te maken. Buurland wordt gevormd door vier blokken sloopwoningen tussen Troelstralaan en Willem van Abcoudeplein. Een groot deel van de bewoners wil inmiddels nooit meer weg. Ze laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de panden van Mitros over te nemen en zelf te laten renoveren. Bewoner Stijn (28): “Er is de afgelopen jaren best iets bijzonders ontstaan hier.”

Buurland op bezoek bij Wijkraad

Geplaatst door 26/02/2014 door Sanne op wijkraadnoordoost.nl [BRON]

Bij de laatste wijkraadvergadering van dinsdag 25 februari hadden we Buurland uitgenodigd om een presentatie te geven aan de Wijkraad.

Buurland is een blok woningen in de Staatsliedenbuurt, op dit moment eigendom van Mitros. De bewoners van dit blok woningen hebben een vereniging opgericht en zijn aan het kijken naar mogelijkheden voor laagdrempelige renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw.

SAPsite over "Op de Buurderij"

buurderij sapsite [bron] Iedere rechtgeaarde Utrechtse muziekliefhebber kent ondertussen wel Knalland. In ieder geval de naam, en misschien ook wel het verhaal over de creatieve vrijplaats van Eiland 8 in de wijk Kanaleneiland. Iets soortgelijks vindt ook al een aantal jaren plaats in de Staatsliedenbuurt: woningcorporatie Mitros verhuurt een blok woningen die op de lijst staan om gesloopt te worden aan studenten en starters. De bewoners zelf hebben dit buurtgenootschap liefkozend ‘Buurland’ gedoopt en zijn allerlei buurtinitiatieven gestart. Één daarvan is een jaarlijks festivalletje, dat dit jaar de naam ‘Op de Buurderij’ draagt.

In vijf jaar tijd zijn er boomhutten en een pizzaoven gebouwd en een zwembad en een jacuzzi gegraven. Met de oprichting van een heuse kas en een verzameling kippen is de groene ruimte tussen de huizen ondertussen verworden tot een ‘stadsboerderij’.

Buurman Piet in FLOW magazine

PIET BENTHEM 29 jaar | Utrecht | Gymleraar, cateraar, barman en ondernemer | www.wereldvercateraars.nl

Wat ben je aan het doen? “Ik ben ondernemer, gymleraar en werk in een café. Lange tijd wilde ik in één ding heel goed worden. Na mijn tweede studie werkte ik kort bij een reclamebureau als creatief. Ik dacht dat ik het gemaakt had, maar ik zat er niet op mijn plek. Ik doe liever verschillende dingen tegelijk.”

Bruisend Buurland

Wat gebeurt er toch allemaal in de tuinen van het woonblok Nolenslaan / Samuel Mullerstraat? Op dit moment niet veel. “Maar bij de eerste zonnestralen gaat iedereen bouwen,” vertelt Stijn Biemans.

Een zwembad in de tuin, lachen!

if (window.loadphotoswipejs) { window.alert("You've loaded load-photoswipe.js twice. See https://github.com/liwenyip/hugo-easy-gallery/issues/6") } var loadphotoswipejs = 1 document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() { var items = []; document.querySelectorAll('figure').forEach(function($figure, index) { if ($figure.className == 'no-photoswipe') return true; var $a = $figure.querySelector('a'), $img = $figure.querySelector('img'), $src = $a.href, $title = $img.alt, $msrc = $img.src; if ($a.dataset.size) { var $size = $a.dataset.size.split('x'); var item = { src : $src, w : $size[0], h : $size[1], title : $title, msrc : $msrc }; } else { var item = { src : $src, w : 400, h : 300, title : $title, msrc : $msrc }; var img = new Image(); img.