Om inbraken tegen te gaan besloot de gemeente in de lente van 2010 om alle hoge heggen en schuttingen uit onze buurt te snoeien of slopen. Minder bebossing zorgt voor meer overzicht en meer sociale controle, was het idee. Al snel begonnen de buren steeds meer contact met elkaar te leggen en ontstonden de eerste plannen (waaronder zwemfest 2010). Inmiddels, jaren later, kunnen we spreken van een krachtig buurtcollectief!

Benieuwd hoe het er tegenwoordig aan toe gaat? Neem contact met ons op!

 

Interview Jelte Glas @ Cobouw.nl

Buurlander Jelte Glas werd door cobouw.nl geinterviewd over zijn project Porta Palace, een “Tiny House”. In het interview komt ook Buurland ter sprake!

Tiny houses: van experiment tot oplossing

[bron – cobouw.nl] Tiny houses? Modegril. Waarom zijn die nodig? De discussie op de Cobouw-redactie weerspiegelt waarschijnlijk die van de gemiddelde Cobouw-lezer. Daarom belde ik met Jelte Glas, ook Utrechter en zelfverklaard woonpionier. Hij bouwde samen met twee vrienden zijn eigen tiny house. En zoekt gemeentes met lef, waar hij zijn mobiele woonunit neer mag zetten. Zodat we door te experimenteren leren bouwen voor de toekomst.  Lees verder

WijMakenUtrecht trofee 2014

Buurland is genomineerd voor de WijMakenUtrecht-trofee 2014 voor het beste initiatief dat de stad, wijk of buurt een stukje mooier maakt. Maandagavond pitchen we als één van de 6 initiatieven en hopen een prijs in de wacht te slepen! Met het prijzengeld hebben we een prachtig plan om de tuinen een grootschalige opknapbeurt te geven. Zowel Buurland als de 5 andere genomineerden zijn te zien op http://www.utrecht.nl/college-van-b-en-w/utrecht-maken-we-samen/wij-maken-utrecht-trofee/

Buurland tafelhost bij het Utrechtse vastgoeddiner

vastgoeddinerMaandagavond 27 oktober was Buurland Utrecht één van de 10 tafelhosts bij het Utrechtse Vastgoeddiner in de Werkspoorkathedraal.  De Ruimtemakers organiseerden dit vastgoeddiner om meerdere redenen:

  • Om bewoners en initiatiefnemers aan de tafels te krijgen waar beslissingen worden genomen over bouwen, grond en vastgoed in de gebieden waar zij wonen en actief zijn;
  • Om de gemeente kennis te laten maken met nieuwe spelers en nieuwe ontwikkelstrategieën voor het maken van de stad;
  • En om te laten zien dat bewoners en lokale ondernemers die ruimtelijke initiatieven nemen, meer kunnen dan pauzenummer zijn.

Aan de tafel bij Buurland Utrecht is in drie rondes uitgebreid is gesproken over de kansen en valkuilen van een project als Buurland. Een verslag van de avond staat inmiddels op DUIC: www.duic.nl/nieuws/het-vastgoeddiner-van-de-utrechtse-ruimtemakers-afdwingen-van-de-nieuwe-tafelschikking/

Zwemfest 5 in tekst en beeld

Zwemfest 5: Water en Buur

Zwemfest 5: Water en Buur

Op zaterdag 23 augustus organiseerde Buurland Utrecht alweer de 5e editie van Zwemfest onder de titel “Water en Buur”.  Tijdens deze flushtrum-editie liepen er vele creatieve geesten rond. Een aantal daarvan hebben het festival vastgelegd op geheel eigen wijze. Benieuwd? Klik dan op de links hieronder!

Bekijk het gehele overzicht of kies een specifiek item:

Jat-Zee! Buurland Collectief op Solar 2014

Dit weekend toevallig op Solar Weekend Festival? In de buurt van Mainstage staat het Buurland Collectief met een nieuw doldwaas spel: JAT-ZEE!

buurland jatzee luchtfoto

het Jat-Zee speelveld op Solar ’14

Iedereen, van stuurlui tot matroos, weet dat Solar zich dermate op internationale wateren begeeft, dat er een zekere wetteloosheid en vrijheid heerst. Behalve op het Buurland domein van Solar 2014. Daar zullen de deelnemers immers flink aan banden worden gelegd. Tractorbanden wel te verstaan!

Voor de landrotten die compleet van slag raken en deze vorm van zee slag nog niet kennen: hier volgt een korte beschrijving van dit kolkende, kabbelende kwalberoerende kornuiten toernooi. Een tweetal teams van vier personen proppen zich elk in één tractor binnenband. Hiermee verworden deze festivalgangers tot een achtbenig, vierkoppig botsauto/ maritiem-vehikel, dat er louter op uit is om zeeën te veroveren. In deze staat verkerende, dienen beide teams zeeën (objecten) uit elkaars thuisfront te jatten. Het team dat binnen een gezette tijd de meeste zeeën in hun basis weet te bemachtigen wint.

Druk een punt en haal die stempel!
JAT-ZEE, dat schept een band!

p.s. Wist je we extra in het zonnetje zijn gezet door Solar? We waren zelfs Citizen van de Week!

jatzee

Schematische uitleg van het spelconcept :)

Grote voorjaarsschoonmaak!

Kun je je de snoei- en opruimdag van vorig jaar nog herinneren? Wegrottend tuinmeubilair werd verwijderd, gevels werden geverfd en er gingen zelfs mensen naar het tuincentrum voor verse grasmatten! De (gigantische) vuilcontainer puilde uit aan het eind van het weekend en de oud-ijzermannetjes waren niet weg te slaan bij alle fietswrakken. Dit jaar organiseren we weer een nieuwe editie!

Omfietsen langs Buurland Utrecht

Nieuw Utrecht heeft de bezoekers van Culturele Zondagen afgelopen weekend laten  #‎omfietsen‬ buiten de gebaande paden met rondleidingen langs Westplein, Zijdebalen, de werkspoorkathedraal en natuurlijk Buurland Utrecht!

Wist je dat ook de Utrechtse Ruimtemakers en Paulus Jansen (Wethouder Ruimtelijke Ordening) aanwezig waren tijdens deze rondleidingen? Op twitter noemde hij ons “Gezellig Anarchistisch”

Benieuwd wat er verteld werd tijdens het omfietsen? Een deel van de presentaties zijn door Nieuw Utrecht vastgelegd op video. Bekijk ’t hier!

 

Ruimtemakers bezoeken Buurland

Vandaag zijn de Utrechtse Ruimtemakers bij elkaar gekomen in Buurland Utrecht voor heerlijke zeewier-burgers van de Wereldvercateraars en een rondleiding door Buurland Utrecht.  Een kleine fotoreportage:

Foto’s uit eigen collectie:

En foto’s van Ruimtemakers op Facebook: