Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemeen

Hoe is buurland ontstaan?
Zet een aantal jongvolwassenen bij elkaar in panden en vertel ze dat ze er over een half jaar uit moeten omdat alles gesloopt wordt. Stel die sloop keer op keer uit en laat hun creativiteit het verdere werk doen, zonder ze lastig te vallen met al te veel regeltjes en verplichtingen. Dan krijg je plotseling een zwembad in de tuin, een festivalreeks en de burgemeester op bezoek!
Kan ik in Buurland komen wonen?

Verhuur van kamers in Buurland gaat officieel via SSH en is op tijdelijke basis. Je moet studeren en 27 jaar of jonger zijn. Nu de einddatum van de verhuur bekend is, is onaannemelijk dat SSH nog nieuwe bewoners plaatst. Enige andere optie is dus om via-via te checken of er iemand nog een kamer overheeft voor die laatste periode.

NB: Een berichtje via social media of via het contactformulier is NIET hetzelfde als “via-via” ;)

Ik wil meer weten over Buurland! Waar vind ik meer info?
Heb je de hele site al uit, inclusief alle berichten en verzamelde krantenknipsels? Dan is er nog een heel boek met fotos en verhalen die je kan bestellen, en een Buurland documentaire!

over de sloop

Wanneer worden de panden gesloopt?
In oktober 2023 moeten alle kamers leeg zijn, zodat de sloop kan beginnen.
Maar serieus, wanneer worden de panden ├Ęcht gesloopt?
Na zo’n 14 jaar lang vooruitgeschoven deadlines is deze vraag heel begrijpelijk, maar het lijkt er op dat het dit keer meenes is!
Wat komt er op de plek van Buurland na de sloop?
Woonin bouwt op deze locatie nieuwe woningen onder de naam “Nieuw Buurland”.
Blijft Buurland voortbestaan na de sloop?

Het is maar hoe je het bekijkt.

Het simpele antwoord is nee. Als de boel gesloopt wordt verdwijnen de panden, tuinen en kelders, verdwijnt deze combinatie van bewoners, verdwijnt de plek met zo veel vrijheid en mogelijkheden en daarmee verdwijnt dus ook het huidige Buurland.

Aan de andere kant: De opgedane ervaring, connectie en inspiratie laat een indruk na die blijvender is. Buurlanders van nu en vroeger vestigen zich elders in binnen- en buitenland en nemen daarbij vaak een stukje van Buurland met zich mee. Wie zal zeggen wat dat oplevert! Of dat dan ook Buurland is, mag iedereen lekker voor zichzelf bepalen.

Wat gebeurt er met al het groen in de buurt na de sloop? Mag ik een boom of plant adopteren?
In overleg met Woonin komt er een moment waarop iedereen mag komen struikroven! Meer info hier.
Ik hoorde dat Buurland ging verhuizen naar een nieuwe locatie! klopt dat? En mag ik meedoen?!
‘Een groep Buurlanders is hard aan het werk om te zorgen dat de gemeenschap ook na de sloop van de huizen in de Staatsliedenbuurt kan blijven bestaan. Hierbij willen we de kracht van de gemeenschap inzetten om sociale doelen te bereiken in de stad. Denk hierbij aan het opnemen van statushouders en kwetsbare jongvolwassenen in een prettige woonomgeving. Ook op cultureel vlak willen we een bijdrage aan onze woonomgeving blijven leveren. Klik hier om meer te lezen over het plan

voor Buurland bewoners

Hoe kom ik in contact met medebewoners?
Meest simpel: spreek eens iemand aan! Daarnaast is er een actieve whatsappgroep en een besloten bewonersgroep op facebook. In beide gevallen: vraag eens een buur of diegene je misschien kan toevoegen?
Ik heb spullen over die ik niet meer gebruik. Wil iemand dit nog?
Stuur ff een berichtje in de buurland whatsappgroep, of zet je spullen in de ruilkast.
Mag ik X lenen van iemand?
In principe heeft Marjolijn alles. Zo niet, vraag t ff in de Buurland whatsapp groep!
Kan die muziek wat zachter?
“Ja hoor! App of bel me ff, of als ik dat niet hoor (goh), loop ff langs!”